Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Πρόγνωση ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων: Πίσω στην παράδοση;

Είναι γνωστό το ανέκδοτο με τους επιστήμονες ενός μετεωρολογικού σταθμού, οι οποίοι διαφωνούσαν ως προς το αν ο επερχόμενος χειμώνας θα ήταν βαρύς. Ένας εξ αυτών ήταν κατηγορηματικός. Όταν ρωτήθηκε που βασίζει τη βεβαιότητα της πρόβλεψης, απάντησε με φυσικό τρόπο: «Μα, δε βλέπετε τους Ινδιάνους, που από τώρα κόβουν ξύλα;».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων χωριών πολύ κοντινών στο επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού στην Αχαΐα, το βράδυ πριν το σεισμό των 6,5 ρίχτερ, «Τα σκυλιά αλυχτούσαν γοερά και γεμίσαμε φίδια»!

Αναλογιζόμενος κανείς τη μόνιμη σχεδόν εικόνα των διαφωνούντων «σεισμολόγων», που διαπληκτίζονται στα τηλε – παράθυρα, για το αν υπήρξε πρόβλεψη και από ποιον, αν αποδόθηκαν εγκαίρως και σωστά τα στοιχεία του σεισμού, ( επίκεντρο, εστιακό βάθος, ένταση, διάρκεια κλπ.), την «αγωνία» των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Πολιτείας για την «άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κρατικής μηχανής», δεν μπορεί παρά να μελαγχολεί και … να νοσταλγεί τις μεθόδους των παλαιών οιωνοσκόπων! (ή των ινδιάνων! Αλλά, μπορεί να «μας περνάνε για ινδιάνους»…).

Στο ίδιο έργο – της πελατειακής και επικοινωνιακής πολιτικής – θεατές! Ακούμε για τριχίλιαρα και δεκαχίλιαρα αποζημιώσεων και ενισχύσεων των πληγέντων, για δωρεάν ανακατασκευή των σπιτιών τους, από τον κύριο Σουφλιά και άλλα παρηγορητικά. Μόνο που ακόμη δεν οργανώθηκε κάποιος «τηλεμαραθώνιος» για ενίσχυση των «θυμάτων του σεισμού!

Υπάρχει, στην ίδια περιοχή, η εμπειρία των κατοίκων από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εισφορές των πολιτών λιμνάζουν στα γραφειοκρατικά συρτάρια του κ. Μολυβιάτη και οι παρηγορητικές, προεκλογικές υποσχέσεις του … αμπεχωνο – φόρου πρωθυπουργού, διαλύθηκαν μαζί με τον καπνό της φωτιάς.

Είναι, ίσως, υπεραισιόδοξο να αναμένει κανείς διαφορετική εξέλιξη για τα προβλήματα των σεισμοπαθών της Ηλείας και της Αχαϊας. Ευτυχώς είναι καλοκαίρι και δεν θα ξεπαγιάσουν στις σκηνές που ευγενώς θα τους παραχωρήσει η φιλόστοργη πολιτεία. Αλλά, μιλάμε για οικογένειες, που εκτός από στέγαση έχουν ανάγκη και από … τροφή.

Ας μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός επέστρεψε αμέσως από την Αυστρία!