Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Όλοι ίδιοι και όλοι τα πιάνουν»;

Πάγια τακτική των ενόχων είναι η «διασπορά» της ενοχής σε «όλους» ή «όλη την κοινωνία». Η τακτική του «ανεμιστήρα» που σκορπίζει τη λάσπη και βρωμίζει τους πάντες.
Την τακτική αυτή τροφοδοτούν, ίσως από υπερβολική ευαισθησία, και άνθρωποι που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να κατηγορηθούν οι ίδιοι για συμμετοχή σε διαπλοκή και διαφθορά. Όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοροβέσης, που σε δηλώσεις του κατήγγειλε τον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της Οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, ότι «τα πήρε» και αυτός από τη Siemens - Intracom, για τις ψηφιακές παροχές του Ο.Τ.Ε.
Είναι φανερό ότι η «ενδο-οικογενειακή» σύγκρουση του χώρου ώθησε τον κ. Κοροβέση να κάνει αυτές τις δηλώσεις, που μπορεί να μην αποδεικνύονται, αλλά έχουν ως «βάση» την κοινή παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών, (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης), για ανατροπή της απόφασης της τότε κυβέρνησης Ζολώτα, (1990), που αφορούσε την ακύρωση του «διεθνούς διαγωνισμού» του Ο.Τ.Ε., που οδηγούσε στην απευθείας ανάθεση στον όμιλο Siemens - Intracom. Τότε είχε γίνει λόγος για «δύο δισεκατομμύρια δρχ. σε καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα δισ. στον ενιαίο Συνασπισμό». Χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε ο κ. Φλωράκης από δημοσιογράφους: «Τα πήρατε κι εσείς κύριε Πρόεδρε»; Απάντησε με χιούμορ: «Ε! εμάς μας έριξαν στη μοιρασ(ι)ά»!
Το αυταπόδεικτο γεγονός ότι «ο ανεμιστήρας» μπορεί να λασπώσει τους πάντες θέτει ερωτήματα, που η απάντησή τους απαιτεί σοβαρό προβληματισμό:
• Βοηθά τη δημοκρατική λειτουργία η σκανδαλολογία;
• Αν «είναι όλοι ίδιοι», (πολιτικοί και κόμματα), που βρίσκεται η «λύση»;
• Υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες αντιμετώπισης της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και της διαφθοράς;
• Είναι, τελικώς, η δημοκρατία «ανίσχυρο» πολίτευμα;
Η σκανδαλολογία, που εξαντλείται σε καταγγελίες από όλους κατά πάντων και δεν προχωρά σε θεσμική αντιμετώπιση και εξουδετέρωση της διαπλοκής και της διαφθοράς, φθείρει τη δημοκρατία και ανοίγει δρόμους για «ένστολους σωτήρες».
Είναι πολιτικώς ανόητο το «όλοι ίδιοι είναι», αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρείται, (εξ ορισμού), αθώος ή ένοχος. Κατά περίπτωση, μπορεί όλοι να εναλλάσσονται σ’ αυτές τις «θέσεις», όταν οι θεσμοί μένουν ανενεργοί και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα «κοινά» απουσιάζει.
Τα περιθώρια αντιμετώπισης «στενεύουν», όταν το σύστημα διακυβέρνησης είναι μονοκομματικό και πρωθυπουργοκεντρικό, (άρα συγκεντρωτικό).
Οι «αδυναμίες» της δημοκρατίας αντιμετωπίζονται με περισσότερη δημοκρατία.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Ποντάροντας στη λήθη.

Ένα σοβαρό κοινωνιολογικό και πολιτικό θέμα είναι η λειτουργία της «επικαιρότητας» και η διαχείρισή της: Οι επιπτώσεις και η έκταση της οικονομικής κρίσης, τα, με συχνότητα τροπικών καταιγίδων, εμφανιζόμενα σκάνδαλα, ακόμη και ο ιός της νέας γρίπης, λειτουργούν ως … καθαρτήριο προηγούμενων αμαρτημάτων.
Έτσι το Βατοπέδι … το πήρε ο Ληθαίος!
Ένα χρόνο περίπου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των ανταλλαγών κρατικής περιουσίας με … λίμνες και δάση των μοναστηριών, (που τους κληροδότησαν Βυζαντινοί αυτοκράτορες με «χρυσόβουλα»), βρισκόμαστε εκεί που ξεκινήσαμε: Αν εξαιρέσει κανείς τους … «παραπλανηθέντες» και απομακρυνθέντες υπουργούς και υφυπουργούς, θα δυσκολευτεί να διακρίνει κάποια αλλαγή προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, την οποία υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός:
• Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας ΘΑ κριθεί στα δικαστήρια.
• Τα ακίνητα που είχαν ήδη παραχωρηθεί στο Βατοπέδι, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό Ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, παραμένουν στην ιδιοκτησία της μονής ή των τρίτων στους οποίους τα πούλησε.
• Η έρευνα για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων έχει προσκρούσει σε τοίχο και οι τυχόν πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί.
• Η δικαστική έρευνα για τη συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, (συμβούλων θυγατρικών εταιρειών της μονής, κρατικών λειτουργών κλπ), κινείται με ρυθμούς χελώνας.
• Οι έρευνες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος βρίσκονται στο σκοτάδι.
Είναι φανερό ότι στο παρασκήνιο προετοιμάζεται ένας «συμβιβασμός» μεταξύ μονής και Δημοσίου με … νομοθετική ρύθμιση! Η μονή θα επιστρέψει στο δημόσιο τα ανταλλαγέντα ακίνητα και έτσι θα … λήξει πολιτικά το θέμα, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες για ευνοϊκή μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων από τη δικαιοσύνη. Ήδη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η «ρύθμιση», όμως, αυτή αφήνει δύο σοβαρές εκκρεμότητες: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας, αλλά και των ακινήτων, που οι μοναχοί επιμένουν να διεκδικούν και δηλώνουν αποφασισμένοι να φθάσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!
Ακούγεται ακόμη ότι μεθοδεύεται η αποδέσμευση και επιστροφή στη μονή των 41 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν πάρει οι μοναχοί από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου!
Η υπόδικη Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής … συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και η δίκη έχει αναβληθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, επειδή ο Αρσένιος προφασίστηκε ασθένεια.
«Πιο καθαρά δε γίνεται»!
Μπορεί να …κολυμπάμε στο Ληθαίο, να είμαστε η χώρα των Λωτοφάγων, αλλά, όχι των … χορτοφάγων.