Η λέξη συναίνεση συνοδεύεται, συνήθως, από τις λέξεις συνευθύνη, συναντίληψη και συντροφία.
Ο Πρωθυπουργός, τώρα στα δύσκολα, ζητά συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία. Για να μη «βουλιάξει το καράβι» ή να μη φουντάρει το τρένο στο γκρεμό». Και χρησιμοποιεί τις αγαπημένες του εκφράσεις: «εθνική ευθύνη», «υπευθυνότητα», «σοβαρότητα» και «κρισιμότητα των περιστάσεων». Έτσι, γενικώς, ως αυτά να τα διαθέτει ο ίδιος και η παράταξή του και να είναι ζητούμενο για όλους τους άλλους.
Δεν έλεγε, βεβαίως, τα ίδια πριν ένα χρόνο. Με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία, καθώς και «ύφος καρδιναλίου», μιλούσε για «το λαό που τον ψήφισε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του», «την επανίδρυση του κράτους», τις «μεταρρυθμίσεις» και άλλες … πομφόλυγες!
Αφού «έπαιξε» με το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας ότι θα ανακάμψει δημοσκοπικώς, και επείσθη ότι το κόμμα του «τραβάει την …κατηφόρα», απέδρασε και τώρα μιλά για «εξάντληση της τετραετίας». Κι επειδή αντιλαμβάνεται ότι την τετραετία «δεν τη βγάζει με τίποτε», ζητά επιμόνως συναίνεση.
Καλώς κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (πλην ΛΑ.Ο.Σ.), που του αρνούνται κάτι τέτοιο. Τη στιγμή που δεν υπάρχει συναντίληψη για τα αίτια της κρίσης και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Τη στιγμή που τους καλεί «να επιβιβαστούν στη βάρκα που μπάζει νερά».
Η κρίση αυτή έχει αιτίες και φυσικούς αυτουργούς: Ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα με τα υπερκέρδη και τα «τοξικά ομόλογα», οι «ελεύθερες αγορές» και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η δική μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα μας μιλούσαν για «το τέλος της Ιστορίας και των ιδεολογιών» και σώρευαν μανιωδώς υπερκέρδη, ληστεύοντας χώρες και ανθρώπους. «Ιδιωτικοποιούσαν» με ζήλο και σύστημα κάθε τι το δημόσιο και αυτό το είχαν αναγάγει σε φιλοσοφία και κοσμοθεωρία. Ένιωθαν πως «ο κόσμος όλος τους ανήκει». Η Ιστορία, όμως, τους έκαμε τη φάρσα της. Τώρα που καταρρέουν, παριστάνουν … τους σοσιαλιστές, (οι ληστές!) και άρχισαν να «κοινωνικοποιούν» τις ζημιές τους. Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη στα θύματά τους και αναζητούν συνενόχους.
Όχι, λοιπόν! Να μη βρεθεί «αφελής ή φιλότιμος». Ούτε πολιτική δύναμη, ούτε πολίτες. Ο λαός, στο κάτω - κάτω μαθημένος είναι «στα δύσκολα». Η κρίση είναι ευκαιρία για κάθαρση. Την κρίση να πληρώσουν τα «σκαθάρια» που τη δημιούργησαν. «Κόλαση - Καθαρτήριο - Παράδεισος»! Μ’ αυτή τη σειρά έγραψε ο Δάντης τη «Θεία Κωμωδία».
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009
«Συναίνεση»: Κανείς δε θέλει ν’ ανέβει στο τρένο που πάει στον γκρεμό!
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009
«Η σκόνη του … ελικοπτέρου»!
Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας νέας ταινίας. Όχι του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά του Π. Παυλόπουλου, με βοηθούς σκηνοθέτη τους κ.κ. Δένδια και Μαρκογιαννάκη και παραγωγό τον κ. Καραμανλή. Μπορεί να εικάσει κανείς ότι μια τέτοια ταινία θα έφερνε έσοδα στα ταμεία του κράτους, που τόσο τα έχει ανάγκη. Θα ήταν ταινία για Oscar! Τι παραπάνω ‘εχει η Ινδία, δηλαδή;
Μπορεί από άποψη καλλιτεχνική και στο επίπεδο του θυμικού η υπόθεση της «απόδρασης από τον Κορυδαλλό» να έχει επιτυχία, αλλά, ο Έλληνας «πεταλούδας», ο «ημέτερος» Παλαιοκώστας, αποδόμησε εντελώς το ιδεολογικό και πολιτικό «ανάχωμα» της συντηρητικής παράταξης, που αναφέρεται στην εγγύηση της «ασφάλειας και της τάξεως» - σχεδόν αποκλειστικά - απ’ αυτήν.
Δεν τους έφτανε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η πυρπόληση του «ψηλότερου Χριστουγεννιάτικου δέντρου της Ευρώπης» και του κέντρου των Αθηνών, ο βαρύτατος τραυματισμός του αστυνομικού στο Υπουργείο Πολιτισμού και η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στη City Bank. Πάνω που συναγωνίζονταν σε δηλώσεις του τύπου: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Η Δημοκρατία θα νικήσει», οι υπουργοί της κυβέρνησης, ήρθε «η σκόνη του ελικοπτέρου» του Παλαιοκώστα να τους πνίξει.
Φανταστείτε, τώρα, τον Πρωθυπουργό μας ή την κ. Μπακογιάννη σε κάποιο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη» να προσπαθούν να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι είναι «στην πρώτη γραμμή» του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας! Θα προσφέρουν τουλάχιστον διασκέδαση στους συνομιλητές τους. Ας είναι κι έτσι! Αφού δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε άλλο…
Μια καλή πρόταση προς τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή μας θα ήταν να παραχωρήσει το τμήμα της αεροπλοϊας της Ολυμπιακής στην … «Παλαιοκώστας - Ρετζάι, Αεροδιάσωση» Α.Ε. Τιμής ένεκεν! Θα λυθεί, τουλάχιστον, το πρόβλημα της διακομιδής επειγόντων περιστατικών για τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών μας. Αν μάλιστα οι παραπάνω «επιχειρηματίες» έκαναν μια εταιρία με … τους ηγουμένους Εφραίμ και Αρσένιο, ίσως να μπορούσαν να … «διασώσουν» και την ελληνική οικονομία από τη διπλή επιτήρηση της Κομισιόν και της frau Merkel!
Υπάρχει, όμως, και κάτι θετικό στην περίπτωση του «ελικοπτέρου» για την κυβέρνηση, που ίσως να μην το έχουν επισημάνει: Έχει αποδειχθεί η απόλυτη υπεροχή του … «ιδιωτικού τομέα», έναντι του «δημοσίου» και στην ασφάλεια! Και αυτό είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο όπλο στο ιδεολογικό οπλοστάσιο της κυβερνώσας παράταξης!