Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ο γνωστός "εργατολόγος" απειλεί!

Στις 3 Δεκεμβρίου 2009, δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα των Τρικάλων, "ΕΡΕΥΝΑ", σχόλιό μου με τίτλο "Δικηγόροι κατά καθαριστριών", που αναφέρονταν στις πιέσεις που δέχονται εκατοντάδες - χιλιάδες καθαρίστριες από το γραφείο του Χ.Νικολουτσόπουλου, (του γνωστού εργατολόγου από την υπόθεση Ζαχόπουλου), να πληρώσουν με ταχυδρομική επιταγή σε αυτόν τις ακαθάριστες αποδοχές ενός μήνα, διότι αυτό υπήρχε στο "Πληρεξούσιο - Εργολαβικό" που υπέγραψαν οι καθαρίστριες με το συγκεκριμένο Γραφείο. Αρχικώς απάντησε στο σχόλιό μου η Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου καθαριστριών, με ένα καθ' υποβολήν δημοσίευμα, παίρνοντας το μέρος του "εργατολόγου" και στη συνέχεια, ο ίδιος ο Νικολουτσόπουλος με 7σέλιδη (!) ανακοίνωση, στην οποία απειλεί με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, εμένα και την εφημερίδα! Για να γίνει κατανοητό το πνεύμα του σχολίου μου,παραθέτω αυτό, την απάντηση των καθαριστριών καθώς και την ανταπάντησή μου. Για όποιον ενδιαφερθεί, μπορώ να του στείλω με mail την απάντηση του Νικολουτσόπουλου. Παρακαλώ να διακινηθεί μέσω blogs.
Δικηγόροι κατά καθαριστριών.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι καθαρίστριες των σχολείων πέτυχαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και μία σχέση εξαρτημένης εργασίας από το δημόσιο. Αυτό ήλθε ως ώριμο συνδικαλιστικό αίτημα και αναγκαία πολιτική ρύθμιση του Ελληνικού δημοσίου έναντι εργαζομένων που για χρόνια ολόκληρα υπήρξαν αντικείμενο σκανδαλώδους εκμετάλλευσης.
Στην προσπάθειά τους αυτή οι καθαρίστριες είχαν κάνει και δικαστικές προσφυγές. Το πανελλαδικό συνδικαλιστικό τους όργανο έκανε κάποιες «συμφωνίες» με δικηγορικά γραφεία και συγκεκριμένα με το γραφείο του «Χρήστου Νικολουτσόπουλου και συνεργατών». Του γνωστού, από τα μέσα ενημέρωσης δικηγόρου, που εμφάνισε … «ψυχολογικά προβλήματα», προκειμένου να αποφύγει καταδίκες για την ανάμειξή του στη γνωστή υπόθεση Ζαχόπουλου - Mega chanel - Πρώτο θέμα». Οι «συμφωνία», λοιπόν, αυτή καταγράφεται ως ένα «πληρεξούσιο - εργολαβικό» με το οποίο οι Χρήστος Νικολουτσόπουλος, Δημήτρης Περπατάρης και Κατερίνα Θεοδωράτου αναλαμβάνουν «τη διεκδίκηση των πάσης φύσεως διαφορών αποδοχών λόγω αναγνώρισης της σύμβασης απασχόλησης στην καθαριότητα σχολείων ως σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και αφετέρου την εργασιακή τακτοποίηση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου», των καθαριστριών. Ως αμοιβή «συμφωνείται» «ποσοστό 20% από τα πάσης φύσεως δώρα - επιδόματα που θα ωφεληθεί ο εντολέας και για τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου, το ποσό που αντιστοιχεί στις πλήρεις ακαθάριστες αποδοχές ενός μήνα» (!).
Δηλαδή, 13.000 καθαρίστριες σε όλη την Ελλάδα επί 1.000 ευρώ, ίσον 13.000.000 ευρώ για τον κύριο «εργατολόγο». Αδήλωτα, «μαύρα» τα περισσότερα από αυτά!
Τα ερωτήματα που γεννώνται από την υπόθεση αυτή δεν αφορούν μόνον τις καθαρίστριες, αλλά τους δικηγορικούς Συλλόγους, τη δικαιοσύνη και το υπουργείο οικονομικών. Αφορούν, επίσης, τα συνδικάτα και συγκεκριμένα τη ΓΕΣΕΕ, καθώς και όλους τους πολίτες που έχουν απαίτηση σ’ αυτή τη χώρα να ισχύει το Σύνταγμα και οι νόμοι:
• Η ρύθμιση της εργασιακής σχέσης των καθαριστριών με το ελληνικό δημόσιο δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής βούλησης και απόφασης;
• Πόσο και πως συνέβαλε σ’ αυτό το γραφείο του «εργατολόγου»;
• Πόσο κοστολογείται αυτή η «υπηρεσία»;
• Είχαν γνώση της «συμφωνίας» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η εφορεία;
• Γιατί η ΓΕΣΕΕ δεν «κάλυψε» τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων;
• Πως μπορεί να εκβιάζει (!) τις φτωχές εργαζόμενες το γραφείο του «εργατολόγου» με ονομαστικές επιστολές για … «αποστολή με ταχυδρομική επιταγή (!) του ποσού των χιλίων ευρώ»;
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Απαντητική επιστολή

(Κατόπιν παράκλησης, επαναδημοσιεύουμε την απαντητική επιστολή του Σωματείου Καθαριστών και Καθαριστριών νομού Τρικάλων, καθότι στην αρχική επιστολή απουσίαζε κομμάτι του κειμένου το οποίο συμπληρώνουμε σήμερα)

Κύριε Διευθυντά
Στις 3 Δεκεμβρίου 2009 δημοσιεύσατε στην Εφημερίδα σας άρθρο με τίτλο «δικηγόροι εναντίον καθαριστριών» με τα αρχικά Ι.Κ., το οποίο αναφέρεται στην επαγγελματική σχέση των καθαριστριών των δημοσίων σχολείων με τον Χ. Νικολουτσόπουλο με τρόπο υποτιμητικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για τις ίδιες τις καθαρίστριες και το συνδικαλιστικό τους κίνημα.
Τον Χ. Νικολουτσόπουλο και το γραφείο του οι καθαρίστριες τον επιλέξαμε από το 2001 ήδη ως νομικό μας σύμβουλο, όταν επί 20 περίπου χρόνια μας αντιμετώπιζαν ως εργολάβους δίνοντάς μας μισθούς πείνας.
Τόσο οι δικαστικές, όσο και οι εξωδικαστικές ενέργειες του γραφείου του επιβεβαίωσαν την ορθότητα της επιλογής μας στο πρόσωπό του.
Οι δικαστικές αποφάσεις που κέρδισε για εμάς το 2002, 2003 και 2004 για πρώτη φορά αναγνώρισαν, ότι δεν είμαστε εργολάβοι, αλλά εργαζόμενες που καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο τρόπος που δημιούργησε και καθοδήγησε το συντονιστικό των συμβασιούχων, στο οποίο συμμετείχαμε και εμείς απέσπασε την προεκλογική δέσμευση Καραμανλή τον Μάρτη του 2004 για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Όταν τον Μάρτη του 2005 η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε να μας αφήσει εκτός μονιμοποίησης ο ίδιος κατηύθυνε τα προεδρεία των σωματείων καθαριστριών σε αιφνιδιαστική τριήμερη κατάληψη του Υπουργείου Παιδείας υποχρεώνοντάς το έτσι να αλλάξει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από αρνητική σε θετική για εμάς.
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας με επιμέλεια του νομικού μας συμβούλου υιοθέτησε το περιεχόμενο των θετικών δικαστικών αποφάσεων που είχε κερδίσει βλέποντας επιτέλους να μετατρέπονται οι συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου για 8.000 καθαρίστριες.
Για πρώτη φορά δεν θα πληρωνόμαστε με 300 Ευρώ μόνο για 10 μήνες αλλά με 14 μισθούς για όλο το χρόνο έχοντας πλέον όλα τα δικαιώματα του εργατικού δικαίου.
Η επιτυχία αυτή δεν μας χαρίστηκε από την Κυβέρνηση αλλά ήταν αποτέλεσμα συστηματικού αγώνα με ιδιαίτερη συμβολή του γραφείου του νομικού μας συμβούλου.
Όσες είχαμε υπογράψει εργολαβικά μας του από το 2001 συμφωνώντας ένα μισθό μετά την κατάταξη μας σε θέσεις αορίστου χρόνου, γνωρίζαμε καλά τι υπογράφαμε και ποιον δικηγόρο εμπιστευθήκαμε.
Τα όσα γράφονται στο άρθρο της εφημερίδας σας είναι συκοφαντικά και υποτιμητικά για τον κλάδο των καθαριστριών, αφού τις εμφανίζετε να «παρασύρονται» και να «εξαπατούνται» από τρίτους.
Και κάτι άλλο. Συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τον Χ. Νικολουτσόπουλο του και το γραφείο του, αφού, όλες οι καθαρίστριες του Νομού μας του αναθέσαμε νέες διεκδικήσεις για καταπατηθέντα δικαιώματα μας.
Όσο για τις περιπέτειες του με την Ζαχοπουλιάδα, είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε πόσο στοχοποιημένος ήταν για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των συμβασιούχων.
Τέλος, θα σας παρακαλούσαμε να μας αναγνωρίσετε το δικαίωμα, τον δικηγόρο μας να τον επιλέγουμε εμείς με δικά μας κριτήρια για τις επαγγελματικές του ικανότητες και εμείς επίσης να τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα των υπηρεσιών που μας προσφέρει.
Για τη Δ/νση του Σωματείου
Η Πρόεδρος
Μαρία Παπαναστασίου
Η Γεν. Γραμματέας
Παρασκευή Γελαδάρη

«Oι καταφερτζήδες και οι αφελείς».

Κύριε Διευθυντά,
Ως μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος για το σχόλιο της 3ης Δεκεμβρίου, με τίτλο: «Δικηγόροι κατά καθαριστριών», που δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα σας, οφείλω μίαν ανταπάντηση στη … διπλή «απάντηση» των κυριών Μ. Παπαναστασίου και Π. Γελαδάρη, Προέδρου και Γενικής Γραμματέως αντίστοιχα του Σωματείου καθαριστριών Τρικάλων.
Κατ’ αρχήν, οφείλω να διευκρινίσω ότι στόχος αυτού του σχολίου ήταν η προστασία των συμφερόντων των καθαριστριών, το έργο των οποίων γνωρίζω και εκτιμώ, ως δάσκαλος με 29 χρόνια υπηρεσίας.
Κίνητρά μου ήταν η έκπληξη, η απορία και η οργή ενός εργαζόμενου πολίτη που βλέπει συμπολίτες - συνεργάτες του να γίνονται στόχος «εκβιασμού», από οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς, εν προκειμένω από το γραφείο του κ. Νικολουτσόπουλου.
Στο σχόλιό μου έθετα ορισμένα ερωτήματα, στα οποία, βεβαίως, δεν πήρα απάντηση με τις, μάλλον, καθ’ υποβολήν «απαντητικές επιστολές». Οφείλω να τα επαναλάβω με την ίδια ένταση:
• Η ρύθμιση της εργασιακής σχέσης των καθαριστριών με το ελληνικό δημόσιο δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής βούλησης και απόφασης;
• Πόσο και πως συνέβαλε σ’ αυτό το γραφείο του «εργατολόγου»;
• Πόσο κοστολογείται αυτή η «υπηρεσία»;
• Είχαν γνώση της «συμφωνίας» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η εφορία;
• Γιατί η ΓΕΣΕΕ δεν «κάλυψε» τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων;
• Πως μπορεί σήμερα, με λυμένο το θέμα να απαιτεί από τις φτωχές εργαζόμενες το γραφείο του «εργατολόγου» με ονομαστικές επιστολές για … «αποστολή με ταχυδρομική επιταγή (!) του ποσού των χιλίων ευρώ»;
Δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τη συμβολή του γραφείου του κ. Νικολουτσόπουλου και των συνεργατών του στην αίσια έκβαση της υπόθεσης των καθαριστριών. Ακόμη και τη … «συνδικαλιστική καθοδήγησή» του σε αυτές ώστε να πετύχουν «τριήμερη κατάληψη των γραφείων του Υπουργείου Παιδείας»!!!. Απλώς ισχυρίζομαι, (ρωτώντας), ότι ήταν ώριμο συνδικαλιστικό αίτημα, είχε μεγάλη κοινωνική αποδοχή και η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος της απόρριψής του, αλλά και πιεζόμενη από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, το ικανοποίησε. Είχε την πολιτική βούληση να το πράξει. (Αντίθετα, στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, αν και υπάρχουν αποφάσεις Εφετείων για τη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ, που χορηγείται σε όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, η προηγούμενη τουλάχιστον κυβέρνηση δεν «υποχώρησε» και δεν τους το δίνει).
Θέλω να ομολογήσω ότι οργίστηκα, ως άνθρωπος, όταν είδα τον πανικό και την απελπισία συγκεκριμένης καθαρίστριας σχολείου, η οποία είχε λάβει δύο επιστολές από το γραφείο του κ. Νικολουτσόπουλου, με εκβιαστικό τόνο και περιεχόμενο και στόχο να «πεισθεί» να πληρώσει, (με ταχυδρομική επιταγή!), τις μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές της στο συγκεκριμένο δικηγόρο.
Από πληροφορίες γνωρίζω ότι όλες όσες προσέφυγαν στις υπηρεσίες του κ. «εργατολόγου», πλήρωσαν αρχικώς 150 ευρώ έκαστη. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο Γραφείο, εισέπραξε πάνω από 1.000.000 ευρώ, (8.000 χ 150 = 1.200.000). Ακόμη, ότι πολλές καθαρίστριες από τα Τρίκαλα, έχουν ήδη πληρώσει τις ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές τους και έκανα έναν αυθαίρετο υπολογισμό, περισσότερο ως υπόθεση: Πόσα εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι υπηρεσίες του κ. Νικολουτσόπουλου; Δηλώθηκαν στην εφορία; Φορολογήθηκαν; Ή οι συγκεκριμένοι δικηγόροι συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «πενομένων του Κολωνακίου» που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα λιγότερα αυτών ενός δημοσίου υπαλλήλου ή μιας καθαρίστριας;
Μία καθαρίστρια για να πάρει τα 800 ή 1.000 ευρώ πρέπει να καθαρίζει επί είκοσι ημέρες συνεχώς, μερικές εκατοντάδες τετραγωνικών μέτρων, αιθουσών, διαδρόμων και τουαλέτες σχολείων. Αυτά τα χρήματα, βέβαια, μπορεί να αντιστοιχούν στα λουλούδια που θα πετάξουν κάποιοι μια βραδιά σε «πολιτιστικούς οίκους». Είναι παντελώς απαράδεκτο, ηθικά, τέτοιες γυναίκες του δύσκολου και έντιμου μεροκάματου να πιέζονται με ονομαστικές επιστολές, όπως αυτή με ημερομηνία 17.07.2008 και 20.11.2009 και να καλούνται «εντός τριών ημερών» να τακτοποιήσουν το «χρέος» τους!
Τα ερωτήματά μου αυτά, προφανώς δεν τα απευθύνω στο συγκεκριμένο δικηγόρο, πολύ, δε περισσότερο στις «εκπροσώπους του Σωματείου καθαριστριών Τρικάλων», (που μάλλον ως εκπρόσωποι του κ. Νικολουτσόπουλου ενεργούν και συμπεριφέρονται), αλλά, στην κοινωνία των πολιτών, στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στη ΓΕΣΕΕ.
Αναμένω, με αγωνία, να δω πως προκύπτει η «συκοφαντική δυσφήμιση» και περιμένω την αντίδραση όλων των παραπάνω φορέων.
Εκτός αν η Ελλάδα ήταν είναι και παραμένει «ξέφραγο αμπέλι», που το «τρυγούν μόνον οι «καταφερτζήδες», συνεπικουρούμενοι από αφελείς.
Γιάννης Κεμανίδης
Δάσκαλος