Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

«Γιατί έτσι μας αρέσει»!

Κι ένας αόμματος, πλέον, μπορεί … να το δει: Η εκτελεστική εξουσία, (δηλαδή ο πρωθυπουργός), έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη συνταγματική πρόβλεψη για διάκριση των εξουσιών.
Πρώτα την εξαδέλφη της, τη νομοθετική εξουσία: Μας εκθέτει ο Κουκοδήμος, τον «θέτουμε εκτός» κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν χρειαστεί, τον … επαναφέρουμε, διώχνοντας τον Τατούλη, που άνοιξε στόμα!
Την «πεθερά» της, τη δικαστική εξουσία: Όταν κάνει τις «δουλειές», (Σανιδάς), την τιμούμε. Όταν μιλά για την «αξιοπιστία και το κύρος της δικαιοσύνης», τότε την στέλνουμε στο πειθαρχικό, (Σ. Μπάγιας).Αυτός ο άνθρωπος, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, έκανε λόγο για ένα νομοθετικό μέτρο που θα συνέβαλε στην πάταξη της διαφθοράς: «Όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δικαιολογείται από νόμιμους πόρους να κατάσχεται»! Όλοι, σχεδόν, έκαναν πως δεν άκουσαν…
Το «υιοθετημένο, με ειδικές ανάγκες», (διάβαζε «ανεξάρτητες»! διοικητικές αρχές), το χαϊδεύει όταν είναι πρόθυμο δουλικό και το χαστουκίζει όταν «βγάζει γλώσσα». Με τυμπανοκρουσίες είχαν συστήσει την ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος και τοποθέτησαν το (δικό τους) Γ. Ζορμπά. Στόχος ήταν να διερευνηθούν τα σκάνδαλα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όταν, όμως, προέκυψαν οι «κουμπάροι» και τα «δομημένα» ομόλογα, καθώς και όταν ο Ζορμπάς αποφάσισε να ασχοληθεί με το «φάκελο Siemens», τότε, έβαλαν τον Herr Alogoskoufis να τον αποκεφαλίσει!
Τέτοια συγκέντρωση εξουσιών έχει να δει η χώρα από την «προ-μεταπολιτευτική περίοδο»! Ο … μη ακούων, (όποτε τον συμφέρει), υπουργός κ. Σουφλιάς, είναι ελέγχων και ελεγχόμενος ο ίδιος. Και περιβάλλοντος (!) και δημοσίων έργων. Ως εργολάβος «ξεσκίζει» το περιβάλλον με την «κατηφόρο» ανάπτυξη και ως περιβάλλοντος (υποτίθεται ότι) το προστατεύει! Η Ελλάδα έχει δηλητηριαστεί σε μεγάλο βαθμό, (έδαφος, υπέδαφος, υπόγειοι υδροφορείς, λίμνες, ποτάμια θάλασσες), από τοξικά απόβλητα και ο υπουργός … δεν ακούει! Διοξίνες, κλοφέν, κάδμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος , μαγγάνιο, χαλκός, σίδηρος, βαρέα μέταλλα, καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, πετρελαιοειδή, νιτρικά, παρασιτοκτόνα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες … Όλη η Ελλάδα, ένα απέραντο χημικό εργοστάσιο και αυτοί «στον κόσμο τους»! Ο «υψηλός τουρισμός» τους μάρανε… Αυτοί, βέβαια, δε ζουν στο Θριάσιο, το Λαύριο, στα Οινόφυτα ή την Πτολεμαΐδα και πίνουν Γαλλικό εμφιαλωμένο νερό. Γιατί «έτσι τους αρέσει»!

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

«Ελλάς του μύθου … και του ζύθου»

«Ελλάς του μύθου … και του ζύθου»
«κοιμήσου εσύ και αγρυπνούν (!) πολλοί, παιδί μου, τώρα
Να κάμουν κήπο το χωριό κι ανθόκηπο τη χώρα»!
Έλεγε ο Φώτης Αγγουλές, με περισσή αισιοδοξία, (γιατί τότε κυριαρχούσε το Ε.Α.Μ.), στο νανούρισμά του.
Οι Γερμανοί, με τη Βέρμαχτ, που τότε είχε υιοθετήσει τον Αχιλλέα, απέτυχαν να καταλάβουν την ανθρωπότητα και να εγκαταστήσουν τη δική τους Νέα Τάξη.
Οι σύγχρονοι Γερμανοί, μελετώντας καλύτερα τους μύθους και την ιστορία, υιοθέτησαν τον Οδυσσέα. Τους «δώρα φέροντες» Αχαιούς και στις μέρες μας, τον άξιο απόγονό του, το Χριστοφοράκο. (Κι ο Οδυσσέας, στις μέρες του, manager ήτο). Που να καταλάβουμε, οι δυστυχείς, τι εννοούσε η διαφήμιση: «Η τεχνική Siemens εγγυάται»! Τελικά, αυτό που δεν κατόρθωσαν τότε οι Γερμανοί με τη Βέρμαχτ και τη Λουφτβάφε, το κατόρθωσαν με τα μάρκα και το Ευρώ.
Οπαδοί της τότε Νέας τάξης υπήρχαν. Οι γνωστοί Χίτες και Γερμανοτσολιάδες. Και της σημερινής δε μας λείπουν! Δόγμα τους: η «κατηφόρος» ανάπτυξις… (Να ‘σαι καλά φίλε Αντώνη Ανηψιτάκη από το Λασίθι). Σε αντιδιαστολή με την αειφόρο ανάπτυξη. Και οι Αχαιοί από «δώρα φέροντες», μετετράπησαν σε «δώρα παίρ(ν)οντες»! Έπεσε, αμαχητί ο Ο.Τ.Ε. και εκτός από τον άξιο απόγονο του Οδυσσέα, Χριστοφοράκο, αναμεμειγμένος στην υπόθεση ήταν και ο Γερμανός (!), ο δικός μας. (Να παίρνεις για πληροφορίες στο 11888 και να ακούς: «Achtoung! Achtoung! Bitte, warten Sie»!
Ποιος έκαψε το δάσος μπαμπά; Οι εμπρηστές, παιδί μου! Βολική απάντηση για όλους: Τα (αν)αρμόδια υπουργεία, την πυροσβεστική, την αυτοδιοίκηση, τα «συντεταγμένα» Μ.Μ.Ε. και εμάς τους νεοέλληνες του μύθου και του ζύθου! Που να κάθεσαι να σκοτίζεις το μυαλό σου, τώρα, με αιτίες πυρκαγιών, όπως: αυθαίρετες χωματερές, ξερόχορτα – εύφλεκτη ύλη, ασυντήρητα δίκτυα της Δ.Ε.Η. και το νεοέλληνα, που ταξιδεύει μερακλωμένος στην Εθνική, ακούγοντας στο στέρεο «Κάψε, κάψε, τι θα κάψεις, από μια … πλαγιά καμένη» και εκτοξεύει το αναμμένο τσιγάρο στα ξερόχορτα…
«Κοιμήσου εσύ και αγρυπνούν, πολλοί, παιδί μου τώρα
Να … αναπτύξουν το χωριό και σύμπασα τη χώρα».
Στη θέση των καμένων θα φυτρώσουν κι άλλα αυθαίρετα ξενοδοχεία και … γήπεδα γκολφ! Σύμφωνα με το σχέδιο της … «κατηφόρου» αναπτύξεως!

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Τρίτη, 15 Ιούλιος 2008

«Χάρβαλον μεν, ΥΠΕΧΩ –δε»!

«Χάρβαλον μεν, ΥΠΕΧΩ –δε»!

Δανείζομαι το ευρηματικό λογοπαίγνιο του γνωστού γελοιογράφου Γιάννη Καλαϊτζή, για να διατυπώσω ορισμένες, (ελάχιστες), σκέψεις για τα αίτια της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν απόψεις που διαχέουν τις ευθύνες γενικώς. Φταίνε όλοι, αδιακρίτως, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Οι προπαγανδιστές αυτής της κατηγορίας, βέβαια, αποφεύγουν να μιλήσουν με νούμερα. Δε μιλούν για «βαθμό ευθύνης». Φταίνε το ίδιο οι φτωχοί αγρότες που καίνε ένα κομμάτι δάσους, για να αποκτήσουν ελάχιστη καλλιεργήσιμη γη, το ίδιο και οι μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης ξυλείας που αφανίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις! Το ίδιο ο εργάτης, που δε διαχωρίζει και δεν ανακυκλώνει τα (ελάχιστα) απορρίμματα που παράγει, το ίδιο ο βιομήχανος, που ρυπαίνει σε μεγάλο ποσοστό, κερδίζοντας βέβαια από τη μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι Αμερικανοί ντέντεκτιβς όταν πιάνουν δουλειά για να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα το πρώτο κουβάρι που αρχίζουν να ξετυλίγουν το λένε χαρακτηριστικά «Follow the money» (ακολούθα το χρήμα).

Είναι γνωστό στους «παροικούντες» αλλά και στις οργανώσεις περιβάλλοντος ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μία ξέφρενη κούρσα αγοράς Ελληνικής Γης από μεγάλα συμφέροντα ελληνικά και ξένα. Υπεράκτιες εταιρίες και άγνωστα Funds που σε πολλές περιπτώσεις ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, εμφανίζονται μέσω κάποιου εκπροσώπου και κάνουν κολοσσιαίες αγορές Γης.

Οι τεράστιες αγορές σε όλες τις τουριστικές περιοχές ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν την κατάθεση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό από τον Σουφλιά που αφορά σε1.000.000(!!!) τουριστικές κατοικίες. Αυτές θα κτιστούν από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, θα έχουν τους ευνοϊκούς όρους κάλυψης που έχουν τα ξενοδοχεία και κρατική χρηματοδότηση μέσω της ένταξής τους στον Αναπτυξιακό νόμο. Δηλαδή με τα δικά μας λεφτά. Από το ζοφερό σχέδιο «Ισπανοποίησης» δεν θα γλιτώσουν προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» βραχονησίδες και αρχαιολογικοί χώροι.

Σε αυτό το κύκλωμα Τραπεζών- κατασκευαστών –μεσιτών- επενδυτών- πολιτικών πρέπει να αναζητηθούν οι αίτιοι.

Σήμερα, φαντάζει άχρηστο ο άλλοτε «προοδευτικός» κανόνας, «ο ρυπαίνων πληρώνει»! Τη στιγμή, που με τα χρήματα των προστίμων, (αν εισπραχθούν), δεν αποκαθίσταται η περιβαλλοντική ζημιά.

Ριζική αλλαγή μοντέλων ανάπτυξης, παραγωγής ενέργειας και ζωής είναι η αναγκαία λύση.


Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

«Μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα…»

«Μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα…»

«Τα ίδια σας τα σκατά», μάλλον θα είπε ο αρχηγός των ινδιάνων Σηάτλ απαντώντας το 1855 (!) στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου «να αγοράσει» τη γη τους, και … έκαναν λάθος στη μετάφραση.

Πόσο προφητικός αποδείχθηκε ο σοφός Ινδιάνος και πόσο ηλίθια η δική μας φιλοσοφία της «συνεχούς ανάπτυξης» σε συνθήκες, μάλιστα, «ελεύθερης αγοράς»…

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα προς επίλυση, στις μέρες μας, είναι η «διαχείριση των απορριμμάτων». Στερεών, υγρών, αερίων, τοξικών ή όχι. Είναι τεράστιος και συνεχώς αυξανόμενος ο όγκος τους.

Χρόνια, τώρα, πετάμε τα απορρίμματά μας «όπου λάχει», στα ποτάμια, στις λίμνες, στη θάλασσα, στα δάση και στα χωράφια. Στο ίδιο «το κρεβάτι μας», όπως παρατήρησε πριν από 150 χρόνια ο αρχηγός Σηάτλ. Βλέπουμε να πεθαίνουν, (να ψοφάνε για την ακρίβεια), τα ζώα: ψάρια, πουλιά και άλλα, που δεν τα βλέπουμε. Όπως δε βλέπουμε και το δικό μας είδος που ψοφάει κι αυτό! Κάθε μέρα, αργά, αλλά σταθερά απορροφούμε «τα σκατά μας». Αναπνέουμε μολυσμένο αέρα και δεχόμαστε ακτινοβολίες, πίνουμε μολυσμένο νερό και ποτά. Ας μην πω τι τρώμε…

«Ότι συμβεί στα ζώα θα συμβεί σύντομα και στον άνθρωπο» . Πάλι προφητικός ο Ινδιάνος.

Και συνεχίζουμε, σα να είμαστε το πιο ανόητο είδος του ζωϊκού βασιλείου. Συνεχίζει ο Δήμος Τρικκαίων να πετά, (ακόμη και χωρίς να τα θάβει), τα απορρίμματα στον Καραβόπορο και δε λέει να «φτιάξει» το βιολογικό καθαρισμό που μολύνει τον Πηνειό. Όλο ψάχνει, (και δε βρίσκει) η Νομαρχία τους ενόχους για … το ολοκαύτωμα των ψαριών του Πηνειού. Αν μπορούσαν να προσφύγουν σε κάποιο … Διεθνές Δικαστήριο Δικαιωμάτων … των ψαριών, θα κατηγορούμαστε για γενοκτονία! Συνεχίζουν, χωρίς μέτρο, ανεξέλεγκτοι , (υπό την καθοδήγηση μόνο των Εταιρειών), οι αγρότες να «φλομώνουν» τις καλλιέργειες με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Κι έτσι, «σταδιακώς δηλητηριαζόμενοι», αργοπεθαίνουμε, μαζί με τη φύση που καταστρέφουμε.

Συνάμα, θεατές της ζωής μας, (και τηλεθεατές της πολιτικής ζωής), «ενδιαφερόμαστε» για τη Siemens και το Γερμανό. «Το νερό του Πηνειού είναι καθαρό, έως πολύ καθαρό»… έλεγε η μελέτη του κ. Νομάρχη!