Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

28,5 εκατομμύρια άνεργοι και … το «πάπλωμα».

Κατέθεσε πάλι τη συνετή συμβουλή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, από το Ελσίνκι της Φινλανδίας: «Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το 'φάρμακο' της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, για αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει».
Αφορμή η απάντηση της Προέδρου της Φινλανδίας σε ερώτηση για το πώς καταφέρνει η χώρα αυτή να έχει μηδενική διαφθορά: Το «φάρμακο» είπε η Πρόεδρος, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, "ώστε κανείς να μην τολμά, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό".
Καλές αυτές οι συμβουλές, θα πει κανείς, αλλά … που να βολέψουν τα πόδια τους οι 28,5 εκατομμύρια άνεργοι, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προεδρεύοντος της ευρωζώνης Ζ. Κ. Γιουνκέρ θα υπάρχουν στις χώρες μέλη της Ε.Ε.; Αυτοί πού να το βρουν το «πάπλωμα»;
«Οδηγούμαστε προς κοινωνική έκρηξη, διότι θα έχουμε μεγάλη κρίση στον τομέα της απασχόλησης φέτος και του χρόνου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τους εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους και τις επιχειρήσεις «να αποφύγουν τις πρόωρες και μαζικές απολύσεις» και να επιδείξουν «κοινωνική ευθύνη»...
Οι Επίτροποι, καθώς και αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, φοβούνται κοινωνική έκρηξη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ματαίωσαν την προγραμματισθείσα για σήμερα, σύνοδο κορυφής για την απασχόληση στην Πράγα. Η δικαιολογία ήταν απλή όσο και κυνική: «Δεν έχουμε να προτείνουμε τίποτε», (Α. Μέρκελ) και «μην ξεχνάμε ότι τον Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές», (Σαρκοζί) !! Αντί αυτής θα γίνει μια τυπική συνάντηση εκπροσώπων εργοδοτών - εργαζομένων, υπό την προεδρία του Ζ. Μπαρόζο. (τώρα ησυχάσαμε).
Και για ακόμη μεγαλύτερη … παρηγοριά, μας έρχεται από τα ερτζιανά της Ρόδου η δήλωση - προτροπή του «λευκανθέντος» Α. Παυλίδη: «Προχωρούμε, προχωρούμε»! Κατά κρημνόν, θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς.

Ο «δωροθέτης» κύριος Μανούσης.

Ασκήσεις «νεοδημοκρατικής άλγεβρας» καλούνται να λύσουν οι Έλληνες πολίτες, για μία ακόμη φορά: Να θυμίσουμε τη φοβερή εξίσωση του «επιτίμου», 0 + 0 = 14%! Τώρα, πρέπει να σπαζοκεφαλιάζουμε για το πώς το 144 είναι μεγαλύτερο του 146 και δεν παραπέμπεται ο κ. Παυλίδης. Όλη η γλαφυρή αντίφαση του νόμου περί ευθύνης (;) υπουργών αναδεικνύεται με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή που οδήγησε στην «τεχνητή λεύκανση» του πρώην υπουργού με τις 6 λευκές ψήφους.
Αλλά, αν ακόμη δεχθεί κανείς ότι όλα αυτά είναι απόρροια του ισχύοντος Συντάγματος και του νόμου περί «ευθύνης υπουργών», καθώς και της … προσήλωσης του κυβερνώντος κόμματος στο «σεβασμό» των θεσμών, παραμένει ένα ερώτημα και μια απορία: Είναι γνωστό ότι το δικονομικό μας σύστημα αποδέχεται ότι η δωροδοκία είναι … νόμισμα διπλής όψης. Υπάρχει η ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ιδίου, ο κ. Μανούσης δωροδόκησε τον κ. Παυλίδη, για να του ανατεθούν επιδοτούμενα δρομολόγια «άγονων γραμμών».
Η απορία είναι: Γιατί δεν διώκεται ο κ. Μανούσης για ενεργητική δωροδοκία; Γιατί ο κατηγορούμενος κ. Παυλίδης δεν τον διώκει για συκοφαντική δυσφήμιση; Γιατί δεν τον διώκει αυτεπαγγέλτως ο «μέγας Κατής», κ. Σανιδάς; Γιατί η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης δεν εστιάζει την κριτική της στην αυτονόητη παρανομία του κ. Μανούση;
Μήπως φοβούνται ότι τα καταγγελόμενα απ’ αυτόν αποδειχθούν αληθή σε μία ακροαματική διαδικασία, ενώπιον της δικαιοσύνης;
Φανταστείτε τι επρόκειτο να υποστεί ένας κοινός πολίτης, (όπως είναι - ή μήπως όχι; - ο κ. Μανούσης), εάν δημοσίως είχε ισχυριστεί ότι δωροδόκησε το Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Ποντοκερασιάς, προκειμένου να του ρυθμίσει οφειλόμενους φόρους!
Τι είδους ομηρεία είναι αυτή που υποχρεώνει σε πολιτική αφασία όλο το «σύστημα» της Ν. Δ. ; Τι και πόσα γνωρίζει ο κ. Παυλίδης και τους κουνάει προκλητικά το δάχτυλο και μιλά για «πεταμένα φορτία στη θάλασσα, χωρίς … αποζημίωση»;
Μπορεί να επιβάλλουν «ομερτά» στους υπουργούς και να καθοδηγούν τη … «συνείδηση» των βουλευτών τους.
Μπορεί να … «σανιδώνουν» προκλητικά το κύρος της δικαιοσύνης και να ταΐζουν «παπαγάλους» στην κρατική ΥΕΝΕΔ και τον «οίκο προπαγάνδας» του Κουρή.
Τη λαϊκή καταδίκη δεν πρόκειται να την αποφύγουν.
Θα μετράμε, όμως, έξι «χαμένα χρόνια» στην πολιτική ιστορία του τόπου.