Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

“'Ολο εις τον κρεμνόν κυλάμεν κάθε 'μέρα.” (Γιάννης Μακρυγιάννης).

Ίσως, αυτό να αναλογίζεται ο πρωθυπουργός μας, (ο και «καταλληλότερος» επονομαζόμενος) και δήλωσε κουρασμένος. Ταυτοχρόνως, άφησε να αιωρείται η «απειλή» (;) ότι αν χάσει τις εκλογές θα παραιτηθεί. Αμήν!
Θα στηθούν αγέρωχοι οι εκπρόσωποι της κυβερνήσεως στις εξέδρες και θα καμώνονται ότι νιώθουν «εθνικά περήφανοι» στις θλιβερά μονότονες δηλώσεις τους στα τηλεοπτικά κανάλια, όπου θα μας εξηγήσουν «το σύγχρονο μήνυμα της εθνεγερσίας του ‘21»! Θα μας μιλήσουν, πάλι, για «τις προκλήσεις των καιρών», για τους «νέους αγώνες» που προκαλούν το έθνος και θα τελειώνουν με το αισιόδοξο συμπέρασμα! «και σαν πρώτα αντρειωμένοι … και ξανά προς τη δόξα τραβά»… Για να πάνε, μετά, στο τιμητικό γεύμα που θα παραθέσει ο νομάρχης ή ο δήμαρχος.
Αηδιασμένος, ο Μακρυγιάννης, από τον τρόπο διακυβέρνησης του Κωλέτη και των συνεργατών του, στηλίτευσε τα «στραβά» πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών ηγετών, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά την απελευθέρωση. Η μεγάλη του απογοήτευση καταγράφηκε στο τραγούδι που είπε με τον ταμπουρά του:
«O Ήλιος εβασίλεψε,
Έλληνά μου, βασίλεψε
και το Φεγγάρι εχάθη.»
Πόσο αντιφατικά ακούγονται σήμερα όλα τα «ηρωικά» συνθήματα και οι προτροπές για «εθνική ενότητα και συσπείρωση», για «νέους αγώνες του έθνους». Αλλά και πόσο τραγικές αναλογίες με «τα πάθη» των Ελλήνων της μακραίωνης κατοχής, των εμφυλίων σπαραγμών, τυχοδιωκτικών συμπεριφορών ατόμων και ομάδων, των «τακτικών των μεγάλων δυνάμεων». Και σήμερα υπάρχουν «εκπρόσωποι» του κλήρου, που επιχειρούν να «αγοράσουν και να πωλήσουν τη χώρα». Και σήμερα εμφανίζονται «νέο - κοτζαμπάσηδες», που «για λογαριασμό ξένων ή για την αχορτασιά των», ληστεύουν την κρατική περιουσία. Και οι (κουρασμένοι) Κωλέτηδες είναι παρόντες…
Δε λείπει και η «Ιερή Συμμαχία» του χρηματοπιστωτικού, ληστρικού κεφαλαίου - οι σύγχρονοι σαράφηδες - που στο όνομα της κρίσης (τους), προσπαθεί να αποτελειώσει το «θεάρεστο» έργο της: αυτό της ολοκληρωτικής αποδιοργάνωσης των δυνάμεων της εργασίας.
Υπάρχουν οι κοινωνικο - πολιτικές προϋποθέσεις ενός «νέου ‘21», αλλά, φαίνεται να λείπουν ο Ρήγας, οι «διδάσκαλοι του γένους», ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας κι ο Μακρυγιάννης. Θλιβερό συνταίριασμα των στίχων του Νίκου Γκάτσου:
«Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά' γραψες καλά.
Δες ο Έλληνας τι κάνει
για ν' ανέβει πιο ψηλά».