Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν … δεν πεινούσαν»!

Μια έξυπνη παραφθορά της γνωστής παροιμίας, που ταιριάζει «γάντι» στους Έλληνες (;) τραπεζίτες και τα «τακίμια» τους στην κυβέρνηση: Για την ακρίβεια, τους ταιριάζει απόλυτα μόνον το δεύτερο μέρος της παροιμίας, διότι, παρά τη διατυμπανιζόμενη κρίση, ουδείς έχει πεισθεί ότι σήμερα … πεινάνε.
Πριν την εμφάνιση της νομισματοπιστωτικής κρίσης, που σε χρόνο μηδέν τη μετακύλησαν στην «πραγματική οικονομία», (διάβαζε στην καμπούρα των εργαζομένων), ανακοίνωναν ιλιγγιώδη κέρδη, μεγαλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και όχι μόνο. Τώρα έσπευεσε η καλή μας κυβέρνηση να τους προσφέρει 27 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ, για να μη «μείνει» η αγορά από ρευστό! Μάλλον, όμως, θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των «σκεπτικιστών» αυτού του προγράμματος, που λένε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να προκύψει. Απλούστατα, «εκεί που μας χρώσταγαν, θα μας φάνε και το βόδι».
Αυτό προκύπτει από τη σχιζοφρενική ρύθμιση που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, (Σ. Χατζηγάκης) και το Οικονομικών, ( Ν.Λέγκας), για τον τρόπο καταβολής του «πακέτου» αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους αγρότες: Έχουν συμφωνήσει με την Αγροτική και Εθνική τράπεζα να δώσουν αυτές δάνειο (!) στον ΕΛΓΑ, 425 εκατ. Ευρώ και με τις προμήθειες και τους τόκους, θα κερδίσουν περίπου 11 εκατ. Ευρώ το χρόνο, δηλαδή, συνολικά, 110 εκατομμύρια, για τα δέκα χρόνια αποπληρωμής. Το πιο εξωφρενικό της ιστορίας είναι ότι οι δύο τράπεζες θα δώσουν τα χρήματα από το «πακέτο», που το ίδιο το κράτος τους προσφέρει!! Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, τους προσφέρει η κυβέρνηση δικά μας χρήματα, για … να μας δανείζουν με υπέρογκο τόκο. Εύγε, φωστήρες μου!
Τι κι αν φωνάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν: «Εδώ και τώρα εθνικοποίηση των τραπεζών»; Τι κι αν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι από την αντιπολίτευση να προχωρήσουμε σε εθνικοποίηση της Εθνικής, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να είναι σε θέση το κράτος να κάνει σωστή πιστωτική πολιτική; Τι κι αν το έχει ήδη κάνει η Σουηδία, εθνικοποιώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας; Οι «δικοί» μας «γκουρού» της οικονομίας, «μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού», επιμένουν να επιβραβεύουν αυτούς που, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για την κρίση και να τους εκλιπαρούν … να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν: Να ληστεύουν, δηλαδή, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Το τραγελαφικό είναι ότι αυτήν ακριβώς την «πολιτική», επιμένουν να ονομάζουν «πολιτική ευθύνης»!