Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η αντίδραση των «σαράφηδων».

Συναντήθηκε, λοιπόν, χθες οι τραπεζίτες με την υπουργό Οικονομίας, κ. Κατσέλη, η οποία δέχθηκε να ενσωματώσει 17 ((!) προτάσεις τους στο νομοσχέδιο για την «αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και την προστασία των δανειοληπτών».
Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τρία σημεία διαφωνίας:.
- να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια
- το ελάχιστο της οφειλής να είναι 20% (αντί του 10% που προτείνει το υπουργείο)
- αυτός που καταθέτει αίτηση πτώχευσης θα πρέπει να παραμένει για διάστημα 10 ετών σε αρχείο οικονομικών δεδομένων.
Με απλά λόγια, η κ. υπουργός … «τους έκανε τη μούρη κρέας»! Τώρα, για τους αφελείς, που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα «κλεμμένα», με τα παράνομα υπερκέρδη του παρελθόντος, που έφεραν τους μεν δανειολήπτες σε θέση επαίτη, τους δε τραπεζίτες σε θέση ισχυρού συνομιλητή της κυβέρνησης, μάλλον θα υπάρξει η απάντηση: «αυτά βαρύνουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»!
Σε ό,τι, δε, αφορά τις 14 και πλέον παράνομες ρυθμίσεις λειτουργίας των τραπεζών, μάλλον πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι»: Τέλος, 1,50 ευρώ, για παράδειγμα σε κάθε κατάθεση υπέρ τρίτου, έξοδα φακέλου για τα δάνεια, πρόστιμα κλπ. Συνεχίζουν να βαραίνουν τους καταναλωτές – πελάτες των τραπεζών, που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει».
Από την αναμενόμενη «ρύθμιση» διαγραφής των χρεών επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και ιδιωτών που αδυνατούν να πληρώσουν, πολύ λίγοι θα ωφεληθούν, επειδή θα πρέπει να κατατεθούν προσφυγές στα δικαστήρια. «Ζήσε Μάη μου», δηλαδή.
Και επειδή η κυβέρνηση έδειξε ήδη την πρόθεσή της να «συνεργαστεί» με τους τραπεζίτες, αποδεχόμενη στην ουσία το κυρίαρχο οικονομικό στάτους, μάλλον είναι θέμα χρόνου να διαπιστώσουμε ότι η «αλλαγή» τείνει σε … «μία από τα ίδια»!
Ας μην ξεχνά, όμως, η κ. Κατσέλη, η κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δεν τους ψήφισαν οι τραπεζίτες, αλλά οι πολίτες που είχαν και έχουν προβλήματα και προσδοκούν άμεσες και δραστικές λύσεις σ’ αυτά. Και οι λύσεις δεν μπορεί να αναμένονται, ως αποτελέσματα «συνεργασιών» με αυτούς που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων.
Λύση, δραστική και αποτελεσματική, θα ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης να επανακρατικοποιήσει την Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τότε θα μπορούσε να κάνει νομισματοπιστωτική πολιτική διαβουλευόμενη … μόνον με τον εαυτό της και την κοινωνία και όχι με τους τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: