Ρητορικό, βέβαια, το ερώτημα, εφ’ όσον η απάντηση είναι αυτονόητη: Σε έναν νοσοκομειακό γιατρό! Κι αν ένας γιατρός «δε φτάνει» να καλύψει τις ανάγκες; Χρειάζεται κι ένας δεύτερος, κι ένας τρίτος κι ένας τέταρτος… Και ειδικευμένοι γιατροί χρειάζονται, για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κλινικών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Προληπτική ιατρική, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Όλα αυτά χρειάζονται καλή οργάνωση, (άρα διοίκηση από ειδικούς και όχι άσχετα κομματικά στελέχη), υλικοτεχνική υποδομή και άριστο περιβάλλον εργασίας, επαρκές και ειδικευμένο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Για να μπορούν οι γιατροί να επιτελούν το λειτούργημά τους, που είναι η φροντίδα και η ίαση του πάσχοντος.
Για να γίνουν όλα αυτά οι γιατροί πρέπει να εργάζονται ένα ανθρώπινο ωράριο και όχι σαν τους χειρότερους σκλάβους, άλλων εποχών, που επιτρεπόταν η δουλεία! Αν σκεφτούμε ότι πολλοί γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 3 ή 4 εφημερίες (24ωρες) τη βδομάδα και τις υπόλοιπες ώρες να καλύπτουν κανονικό πρωινό ωράριο υπολογίστε πόσες ώρες εργάζεται ένας νοσοκομειακός γιατρός, αν γνωρίζετε άλλον εργαζόμενο, που να έχει τέτοιο ωράριο και υπολογίστε τις αμοιβές τους. Έτσι εξηγείται το ότι πολλοί γιατροί επιλέγουν το ιδιωτικό ιατρείο. Καλύτερο ωράριο και περισσότερα χρήματα. Στο δημόσιο, (το Ε.Σ.Υ.), παραμένουν οι περισσότεροι από ανάγκη και ελάχιστοι από «ιδεολογία».
Για πολλά χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνίζονται να πετύχουν βελτίωση των όρων εργασίας και απολαβών τους. Ακόμη και σήμερα τους έχει ο «πολύς» κύριος Αβραμόπουλος να εργάζονται – τις περισσότερες φορές υποχρεωτικά, επειδή δε βγαίνουν οι εφημερίες – πάρα πολλές ώρες τη βδομάδα.
Ήρθε τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και υποχρεώνει την Ελλάδα να εφαρμόσει για τους γιατρούς εβδομάδα 48ωρης απασχόλησης, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών!
Ήδη οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, σε 20 νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και των Τρικάλων, αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα 48ωρου!
Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να εργαστούν παραπάνω. Ποιος θα έχει την ευθύνη για το «μπλακ – αουτ» στα νοσοκομεία; Γιατί ο εισαγγελέας δεν καλεί ως κατηγορούμενο τον υπουργό; Χρήματα για τους τραπεζίτες βρίσκουν! Για την υγεία, όχι;
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008
Σε ποιον θα προσφέρατε τους φόρους σας; Σε έναν νοσοκομειακό γιατρό ή σ’ έναν τραπεζίτη;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου