Κανείς δε θα πλήρωνε 10 ευρώ για την αγορά ενός κομματιού χαρτιού, μικρότερου από σελίδα Α4. Πολλοί, όμως, αγοράζουν λαϊκό ή όποιο άλλο λαχείο και «καταθέτουν» 10 ή και περισσότερα ευρώ γι’ αυτή την αγορά. Στη νομική γλώσσα το λαχείο ονομάζεται … «αγορά ελπίδος» και έτσι νομιμοποιείται» αυτή η αγοραπωλησία. Η προσδοκία του κέρδους κινεί τα πάντα!
Αντίστοιχη είναι στον πυρήνα της η λειτουργία πολλών κοινωνικών και πολιτικών «θεσμών» της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Όπως, λ.χ., των πολιτικών κομμάτων και της εκκλησίας, που πωλούν, κυρίως, ελπίδα.
Αν εξαιρέσει κανείς το κοινωνικό έργο της εκκλησίας, (δυσανάλογα μικρότερο των δυνατοτήτων της), μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτή ασκείται με επιτυχία στην «πώληση ελπίδας». Για «κληρονομία της βασιλείας των ουρανών», «σωτηρία των ψυχών ημών» και άλλα ανακουφιστικά της μίζερης επίγειας ζωής των πιστών.
Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, καθόλου δεν απέχουν από αυτή την τακτική και συμπεριφορά, εμφανίζοντας παρόμοια χαρακτηριστικά: Πάντοτε υπήρχαν οι πολιτικοί «μεσίες» και «σωτήρες», δεν έλειψαν οι «προφήτες» και «οσιομάρτυρες». Καταπληκτικές ομοιότητες με «πίστη στο δόγμα», το «αλάθητον του αρχηγού», την «καρτερία των πιστών».
Από τα κόμματα που έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους την αθεΐα, μέχρι … την «δεξιά του Κυρίου», ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο, παρατηρεί κανείς την έντονη προσπάθεια προσηλυτισμού «πιστών», με δέλεαρ την «ελπίδα για το μέλλον»! Δε διστάζουν να βάλουν τη λέξη ακόμη και σε αφίσες με το όνομα και το σήμα του κόμματος ή ακόμη χειρότερα, τη φωτογραφία του αρχηγού: «Η ελπίδα για το μέλλον» ή ακόμη πιο συγκεκριμένα, «η ελπίδα του έθνους»!
Η μεγάλη διαφορά με την εκκλησία είναι ότι τα κόμματα δεν υπόσχονται τη «μετά θάνατον σωτηρία των ψυχών», αλλά … «καλύτερες μέρες», την αμέσως επομένη των εκλογών. Υπόσχεση που σχεδόν πάντα διαψεύδεται, προσκρούοντας σε «στενωπούς», «διεθνείς οικονομικές κρίσεις» και έχουμε ανώμαλη προσγείωση σε «αναγκαστική περιστολή των δημοσίων δαπανών», (κυρίως των κοινωνικών) - τη γνωστή «λιτότητα» - και συστάσεις για υπομονή, μέχρι να φανεί φως «στο βάθος του τούνελ»!
Δε λείπουν από το έργο και οι «ζηλωτές» του θιάσου, οι οποίοι αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας την «εξουσία» και υπόσχονται «λύτρωση μετά … θάνατον».
Παρά ταύτα, επειδή «ένας στους εφτά κερδίζει», (δε λέει ότι έξι στους εφτά χάνουν), ο κόσμος συνεχίζει να … αγοράζει ελπίδα! Εξ άλλου, αυτή «πεθαίνει πάντα τελευταία».
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
Στο «χρηματιστήριο» της ελπίδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου